Zelfbouw in Bronckhorst

Christa Jakobs June 07, 2018
3412 keer bekeken 0 comments

Lees hier goede ervaringen op het gebied van Wonen en Ruimte. Heb jij een goede ervaring die interessant is om te delen? Registreer je of log in en voeg jouw bijdrage toe.

Voor de ontwikkeling van de locaties zet de gemeente Bronckhorst in op de CPO*-aanpak, waarbij een groep zelf haar woningen ontwikkelt. Voor deze aanpak heeft de gemeente het Expertteam Eigenbouw ingeschakeld.

Het is duidelijk dat starters op de woningmarkt het niet makkelijk hebben. Dat geldt in de langzamerhand overspannen markten in de Randstad, maar gaat net zo goed op in kleinere kernen waar weinig ruimte is voor nieuwbouw en de doorstroming stagneert.

De gemeente Bronckhorst in de Achterhoek heeft te maken met een krimpende bevolking en weinig mogelijkheden om te bouwen. Starters komen ook hier niet aan de bak en daarom is de gemeente in het najaar van 2017 in gesprek gegaan met jongeren in de kernen Hengelo (Gld.), Steenderen, Vorden en Zelhem. De jongeren gaven aan dat zij graag in de eigen kern willen (blijven) wonen maar geen geschikte en betaalbare woningen kunnen vinden.

De gemeente heeft samen met de jongeren per kern een inventarisatie gemaakt van potentiele locaties en panden waar nieuwe woningen gerealiseerd kunnen worden. Deze locaties zijn gescreend op onder andere ligging binnen de kern, beschikbaarheid op korte termijn en eigendomssituatie. Zo ontstond een shortlist met kansen.

Voor de ontwikkeling van de locaties zet de gemeente in op de CPO-aanpak, waarbij een groep zelf haar woningen ontwikkelt. Dat garandeert een directe betrokkenheid en geeft kansen op schaalvoordeel en zelfwerkzaamheid waarmee kosten bespaard kunnen worden. Voor deze aanpak heeft de gemeente het Expertteam Eigenbouw ingeschakeld. De expert hielp bij het in kaart brengen van de taken en verantwoordelijkheden van de gemeente en van de deelnemers. Ook is samen met de expert een reeks informatieavonden en een inschrijfprocedure georganiseerd.

Momenteel zijn er 5 groepen gevormd met enthousiaste jongeren die het samen aandurven om hun woningen te gaan bouwen. Ze zijn door de gemeente goed op de rails gezet maar moeten het straks wel zelf gaan doen. Met de subsidie van de provincie Gelderland kunnen ze vanaf de start een procesbegeleider in de arm nemen om hun woningen te gaan ontwikkelen.

De gemeente heeft een goede ervaring opgebouwd en de wethouder én een jonge starter zagen zichzelf terug op NOS-journaal als goed voorbeeld. Hopelijk doet dat goed volgen!

*CPO: Collectief Particulier Opdrachtgeverschap

Dit is een bijdrage van Hans Vos (Expertteam Eigenbouw) en Daniëlle Wolters (Gemeente Bronckhorst).

Meer informatie
Het Expertteam Woningbouw ondersteunt lokale overheden
www.bronckhorst.nl/wonen Email: wonen@bronckhorst.nl
Samen zelf bouwen in Gelderland
Wat betekent een samenbouwproject voor gemeenten?

Images

Comment

Twitter

On the map

0  Comments

Fields with an * are required.

We use CAPTCHA to prevent spam. Tick the checkbox to continue. You might be asked to select certain images

One moment ...
Cookie settings