Droomhuis wordt werkelijkheid voor De Getijden

Christa Jakobs September 23, 2019 818 keer bekeken 0 comments

Vrijdag 20 september laten wethouder Tiemens en gedeputeerde Kerris de schoolsirene  loeien van de voormalige Lourdes basisschool aan de Veldstraat. Burgerinitiatief De Getijden heeft de afgelopen jaren in en rondom de school 17 nieuwe woningen gerealiseerd, met gemeenschappelijke ruimtes en een grote tuin. De woningen zijn duurzaam en gasloos gebouwd. De nieuwbouw heeft grasdaken en het nieuwe buurtje is voorzien van 268 zonnepanelen.  

In aanwezigheid van omwonenden, architect, aannemer, procesbegeleider, gemeente en provincie wordt a.s. vrijdag de feestelijke opening gevierd, met een informatiemarkt, een tafelgesprek en rondleidingen.

Wat goede buren voor elkaar doen
Zeven jaar geleden ontstond bij de initiatiefnemers het gedurfde en vernieuwende plan om een gebouw te kopen om daar samen te gaan wonen. Nijmegen weet welke gebouwen de komende jaren leegkomen en eventueel beschikbaar zijn voor een andere bestemming, bijvoorbeeld wonen. Zo kwam het dat de groep met een aantal adressen in de hand op een zaterdagmiddag de stad doorkruiste. Het oog viel direct op de Lourdes-basisschool, een mooi oud gebouw met prachtige bomen eromheen. Cruciaal was de subsidie van de provincie voor een haalbaarheidsstudie en de hulp van de gemeente. Het feestelijke loeien van de sirene markeert het officiële einde van de bouwfase van het Stichting De Getijden, en de start van het wonen. Peter Helmink, secretaris van Bouwstichting De Getijden is trots. “Proactieve samenwerking van velen was het fundament, en nu kunnen we erin wonen! Ons motto: ‘Wat goede buren voor elkaar doen’ kunnen we nu gaan waarmaken”. 

Samen aan de slag
Wethouder Harriët Tiemens vindt dat het project past bij Nijmegen: “De Getijden bewijst dat CPO resulteert in woningen die optimaal zijn afgestemd op de wensen van de bewoners. Dit schitterende nieuwe wijkje sluit naadloos aan bij waar Nijmegen graag voor staat: groen, duurzaam en sociaal.” Peter Kerris, gedeputeerde van provincie Gelderland, over het project: “De woningnood in Gelderland is hoog. De Getijden laat zien wat bewoners voor elkaar kunnen krijgen als ze samen aan de slag gaan om hun woondroom te realiseren. Een prachtig voorbeeld van het wonen van de toekomst in Gelderland.” Hans Steeman, voorzitter VVE De Getijden, bevestigt: “Zonder de inzet en gedrevenheid van het collectief De Getijden had op deze plaats een betonnen appartementencomplex gestaan in plaats van levensloopbestendige, sociale en duurzame woningen in een historisch pand!”.

Actieplan Wonen
In tien jaar moeten er tienduizenden woningen bij worden gebouwd in Gelderland. In het nieuwe provinciale coalitieakkoord is voor de komende vier jaar fors geld vrijgemaakt om de woningnood aan te pakken. Een Actieplan Wonen moet de woningbouw versnellen en vooral betaalbare woningen toevoegen waarbij energietransitie en leefbaarheid natuurlijk ook zeer belangrijk zijn. Het ondersteunen van Collectief Particulier Opdrachtgeverschap (CPO) wordt onderdeel van dit actieplan.

www.cpodegetijden.nl

 

 

0  Comments

Fields with an * are required.

We use CAPTCHA to prevent spam. Tick the checkbox to continue. You might be asked to select certain images

One moment ...
Cookie settings