Initiatief om samen zelf te (ver)bouwen?

Christa Jakobs September 12, 2016 2489 keer bekeken 1 comments

Heb jij een locatie op het oog waar jij het initiatief wilt nemen om zelf te gaan bouwen, samen met anderen? Om net als bijvoorbeeld vereniging Holkerbeek of vereniging De Bond je eigen nieuwe woonwijk te realiseren? Sinds kort heeft de provincie Gelderland een subsidie die jou helpt de haalbaarheid van jouw wooninitiatief te laten onderzoeken. Informatie over deze subsidie Collectief Particulier Opdrachtgeverschap vind je hier.

Tips

Ben je op zoek naar inspiratie van andere initiatiefnemers die al aan de slag zijn? Op ons digitale forum vind je op de kaart Mijn gebied projectinformatie van andere groepen.

Bijvoorbeeld vereniging Saksen Weimar over de aankoop van een oude kazerne om hun woon/werkwoningen in te realiseren, en bekijk het filmpje van vereniging Iewan over het realiseren van hun droom. In juni 2017 is de verbouwing van een school tot woningbouw feestelijk gestart: CPO De Getijden in Nijmegen.

De initiatiefnemers van Holkerbeek wonen inmiddels in hun nieuwe buurt die ze zelf hebben gebouwd! Zij hebben de volgende 6 tips:
1. Start een (besloten) Facebookpagina voor je leden
2. Maak gebruik van overlegruimten van bijvoorbeeld de gemeente en andere betrokken partijen
3. Organiseer samen denk- en doekracht
4. Laat je inspireren door andere projecten en partijen die ervaring hebben
5. Bewoners als opdrachtgever is voor partners veelal nieuw; bespreek en evalueer dit tussentijds met je samenwerkingspartners in de bouwketen
6. Realiseer je dat het tijd zal kosten een CPO te besturen, maar het resultaat is veel invloed op het resultaat.

En in Ede wordt door wooncollectief Vredehorst gewerkt aan een community, met als doel straks samen te wonen. Lees hier hun ervaringen, zoals "houd vast aan je idealen, doe nauwelijks water bij de wijn!"

Gemeente Nijkerk heeft ook tips en ervaringen voor andere gemeenten. Deze heeft ze gedeeld onderaan haar eigen project.

En CPO De Bond heeft de presentatie Anders dan anders? gehouden, over hun project, met aanbevelingen voor andere groepen.

Wat is jouw droom en waar loop jij tegenaan? Ben jij benieuwd naar hoe anderen het aanpakken om hun woonproject te realiseren? Of heb jij tips voor anderen? Stel je vraag of deel je ervaringen op dit forum met anderen. Samen help je elkaar vooruit.

1  Comments

Fields with an * are required.

We use CAPTCHA to prevent spam. Tick the checkbox to continue. You might be asked to select certain images

One moment ...
Sabrina Metselaar April 17, 2018

Hallo,
Wij zijn een gezin uit Amsterdam en willen graag naar het groen. Arnhem en omgeving spreekt ons erg aan. Wij willen ons graag aansluiten bij een bestaande cpo of zelf een cpo groep oprichten. Mijn man is waarnemend huisarts en ik ben kunstenaar. Wij vinden het belangrijk dat er duurzaam gebouwd wordt. Wij hebben een architect ( noa architecten) en aannemers in de familie maar staan open voor anderen.
Weet iemand nog een mooie plek, gebouw of cpo groep waarbij we ons kunnen aansluiten?
Wie kan ons helpen deze droom te realiseren?

Hartelijke groet,
Sabrina Metselaar

Cookie settings