Achterhoek inspireert met regionale aanpak uitstroom beschermd wonen

1533 keer bekeken 0 reacties

Steeds meer mensen die beschermd wonen in een instelling, vinden hun weg naar een eigen woning. De taak om voldoende woningen en goede hulp voor deze mensen te garanderen, ligt op dit moment nog bij de centrumgemeenten.

Denk in de Achterhoek aan de gemeente Doetinchem. Maar vanaf 2021 zijn de afzonderlijke gemeenten hier zelf voor verantwoordelijk. Dat vraagt om een goede voorbereiding en regionale aanpak. In de Achterhoek zijn ze daarom al volop bezig. Hoe doen ze dat?

“Eerst eens iedereen aan één tafel krijgen, daar begon het een jaar geleden mee”, vertelt Lennart Homan van bureau HHM. “Woningcorporaties, zorgpartijen en gemeenten: als je elkaar niet kent en niet weet wat de ander bezighoudt, is het lastig samenwerken.” Er waren op gemeentelijk niveau al veel contacten tussen partijen onderling, maar regionaal gezien was er nog genoeg te verkennen. Els Birkenhäger van Sité Woondiensten: “Als woningcorporatie dragen wij graag bij aan een succesvolle ‘landing’ in de wijk. Daarom willen wij erop kunnen vertrouwen dat iemand die bij ons komt wonen zich kan redden. Dat oordeel ligt bij de verschillende zorgaanbieders. Het is dus fijn om te weten hoe zij werken en dat zij ook ons belang kennen. Het is een grote legpuzzel en iedereen heeft een stukje.”

Lees verder onder de foto

Lennart Homan - Bureau HHM

Redeneren vanuit de cliënt
Wie je bij dat puzzelen voor ogen moet houden, zijn natuurlijk de mensen om wie het gaat. “Daarom is het belangrijk om vast te stellen: wat wil en kan de cliënt?”, vertelt Homan. “Dat geeft richting en aanleiding voor afspraken. De zorgpartijen hadden een nadrukkelijke rol in dat proces. Die redeneren van nature al vanuit de cliënt en houden zich niet bezig met gemeentegrenzen. Dat was erg inspirerend.” Birkenhäger vult aan: “Dan besef je: wat als iemand graag of juist absoluut niet in hetzelfde dorp wil wonen als zijn familie? Dat kan een wereld van verschil maken voor het succes van deze opgave. En door vanuit de cliënt te kijken, beseften we dat er behoefte was aan individueel maatwerk en nieuwe woonvormen. Met een regionale aanpak is realisatie daarvan veel haalbaarder.”

Gestroomlijnd proces
Het regelmatige overleg dat Homan in opdracht van de regiogemeenten afgelopen jaar organiseerde, leverde onder meer een helder en bruikbaar stappenplan op. Birkenhäger: “Dat gaat in op het moment dat iemand bij de zorgaanbieder aangeeft zelfstandig te willen wonen en stroomlijnt het verdere proces. Er is bijvoorbeeld een evaluatiemoment na negen maanden zelfstandig wonen: hoe gaat het nu? En als het niet goed gaat, wat kunnen we dan voor u doen? We zijn binnen de regio nu ook bezig met afspraken over hoe te handelen ingeval van overlast. Fijn om te merken dat ook daarin gezamenlijke verantwoordelijkheid wordt gevoeld.” 

Lees verder onder de foto

Els Birkenhäger - Sité Woondiensten

Dit is het moment
Het gaat voorspoedig in de Achterhoek. Zijn er nog tips voor andere regio’s? Homan: “Zeker. Het klinkt misschien basaal, maar zorg voor een kwantitatief overzicht. Om hoeveel mensen gaat het en op welke termijn gaan zij uitstromen? Doe die exercitie, want het loont. Met cijfers op tafel is er iets om concreet over te praten en mee aan de slag te gaan.” Birkenhäger: “En ga bijtijds aan de slag: dit is hét moment om een gedegen structuur op te bouwen. Nu is er sprake van grote druk op uitstroom uit de instellingen en is er veel mogelijkheid om gezamenlijk ervaring op te doen. Zopdra die druk straks afneemt, komen veel minder mensen eerst in een instelling terecht en is er minder sprake van een gestroomlijnd proces. Het is goed als je elkaar dan al feilloos kunt vinden.

Meer weten? Kenniscafé Beschermd wonen december 2017

Heb je interesse in dit onderwerp? Kom dan naar de bijeenkomst wonen en zorg op 3 oktober.

Afbeeldingen

Reageren

Twitter

0  reacties

Velden met een * zijn verplicht.

 
 
We gebruiken CAPTCHA als controlemiddel om spam tegen te houden. Vink de checkbox aan om door te gaan. Mogelijk wordt er gevraagd om bepaalde afbeeldingen te selecteren.

Een momentje...