Historische wijk Vinkenhof klaar voor de toekomst

ProfielfotoModerator forum 10-09-2018
674 keer bekeken 0 reacties

Elk initiatief verdient een goede integrale afweging. Lees hier hoe daar invulling aan wordt gegeven.

Bewoners, bouwers, provincie, gemeente en woningcorporatie SCW vierden op 1 september 2018 de opening van de geheel vernieuwde wijk Vinkenhof in Tiel.

Hier staan de oudste huurwoningen van woningcorporatie SCW. Ze voldoen weer aan de eisen van deze tijd: ze hebben een A of A+ label en een warmteterugwin-installatie. 

Betrokkenheid en saamhorigheid 

Gedeputeerde Josan Meijers (Wonen) opende de wijk. ‘De provincie is trots op dit project. Deze plek in de stad is enorm opgeknapt en wellicht gaat het verder, want ik heb begrepen dat er ook plannen zijn voor de omliggende straten. Zo’n olievlekwerking is voor ons zeer de moeite waard.’ De betrokkenheid van de bewoners en de saamhorigheid onderling was voor de provincie Gelderland een belangrijke reden om aan de wijkontwikkeling bij te dragen. ‘In de rondleiding met de wijkambassadeurs zag ik dat mensen hier echt op elkaar zijn gericht en voor elkaar zorgen’, vertelt gedeputeerde Josan Meijers. De provincie droeg ruim €750.000 bij aan het project.

Klassiek voorbeeld

De buurt bestaat uit een kleine 80 woningen van bijna 100 jaar oud. Het is een klassiek voorbeeld van het tuindorp met het centrale St. Josephplein en de symmetrische vormgeving. ‘Dit is een prachtige wijk met veel historie en groen. Vanwege mijn bouwachtergrond kijk ik er met veel interesse naar. Maar het gaat erom dat bewoners zich prettig voelen en betrokken zijn, iedereen draagt zorg voor zijn eigen woonomgeving’, zei wethouder Frank Groen. Achter de gevel zijn de woningen sterk verduurzaamd, evenals de openbare ruimte. De uitstraling van tuindorp is weer terug ‘en daarmee blijft een stukje authentieke en beeldbepalende identiteit van onze stad bewaard’, stelt directeur-bestuurder Herman Suijdendorp van SCW. ‘Dit zegt iets over onze woningcorporatie, wij zijn thuis in Tiel en geworteld in de lokale samenleving.’

Verduurzamen en leefbare wijken

De vernieuwing van Vinkenhof sluit aan bij het doel van de provincie om de bestaande woningvoorraad te verduurzamen. Net zo belangrijk is dat deze vernieuwing samen met de inwoners is gedaan. Dat maakt een prettige en leefbare wijk. Leefbare wijken is een belangrijk thema voor de provincie. Wijken met fijne woonplekken waar inwoners zich kunnen ontwikkelen, waar ze zich veilig en thuis voelen, en in verbinding staan met de buurt. Voor de aanpak van een bestaande wijk zoals Vinkenhof ontwikkelde de provincie het programma SteenGoed Benutten. Daarin richten we ons op de aanpak van de bestaande bouw, met een focus op verduurzaming, transformatie en sloop-nieuwbouw.

Lees ook het sfeerverslag van regiocoordinator Henk Langes

 

 

 

 

 

 

 

 

Alle foto's zijn gemaakt door : Jan Bouwhuis

 

Afbeeldingen

Reageren

Twitter

0  reacties

Velden met een * zijn verplicht.

 
 
We gebruiken CAPTCHA als controlemiddel om spam tegen te houden. Vink de checkbox aan om door te gaan. Mogelijk wordt er gevraagd om bepaalde afbeeldingen te selecteren.

Een momentje...