Mogen gemeenten teveel van de provincie of te weinig?

ProfielfotoMarieke Kassenberg 05-11-2018 833 keer bekeken 0 reacties

Het rapport dat de rekenkamer Oost heeft geschreven over het woonbeleid van Gelderland en de aanbevelingen en discussies komt hierop neer. De rekenkamer stelt dat de provincies meer regie moeten voeren op de regionale woonagenda’s, ze moet zorgen dat haar speerpunten daar duidelijk in terugkomen en de afspraken monitoren. Natuurlijk vinden we het als provincie belangrijk dat de agenda’s bijdragen aan de provinciale doelstellingen. Maar we werken niet voor niets met regio’s. Elke regio verschilt in opgave en uitdagingen, in de woonagenda’s moet daar veel ruimte voor zijn. De gemeenten zijn zelf verantwoordelijk voor een goed woonbeleid. Als provincie zijn wij partner in dat proces en bewaken we de provinciale lijn, pakken de lobby op en doen veel aan kennisuitwisseling en verbinding met andere beleidsthema’s.

In de Staten was men het met beide zaken eens. We moeten als provincie een helder smoel hebben, men moet weten waar wij voor staan en gaan en consequent zijn in wat we belangrijk vinden en welke rol we hebben. Maar gemeenten weten zelf wat het beste is voor hun inwoners en moeten ook voldoende ruimte krijgen om daarnaar te handelen. Er komt nog wel eens een gemeente bij een statenlid klagen dat de provincie plannen tegenhoudt.

Het past mooi bij de hele overgang naar onze nieuwe omgevingsvisie en de omgevingswet. We moeten meer samenwerken, regionaal maatwerk is van belang, maar je moet je scherpte niet verliezen. En toch….dat klinkt ook erg als het bijelkaar vegen van tegengestelde zaken.

Ik ben dus wel benieuwd, vinden jullie dat de provincie regio’s teveel of te weinig beleidsvrijheid geeft voor haar woonbeleid?

Dit onderwerp is behandeld in de commissie RLW (Ruimtelijke ordening, Landelijk gebied en Wonen). Lees hier het document of beluister hier de discussie in de commissie (agendapunt 5).

 

0  reacties

Velden met een * zijn verplicht.

 
 
We gebruiken CAPTCHA als controlemiddel om spam tegen te houden. Vink de checkbox aan om door te gaan. Mogelijk wordt er gevraagd om bepaalde afbeeldingen te selecteren.

Een momentje...