De provincies reiken het Rijk de hand voor de woningbouw

De provincies krijgen er nog al eens van langs de laatste tijd in de tweede kamer en de pers. We zouden het bouwen van woningen tegenhouden, willen alles binnenstedelijk en hebben teveel regels en voorschriften. Dat klopt natuurlijk niet! De provincies zijn keihard bezig om die 1 mln woningen mogelijk te maken (waarvan 100.000 in Gelderland). We doen dit in grote steden en in kleine kernen, maar altijd passend bij de regionale vraag. We vinden het daarnaast belangrijk dat de woning op de juiste plek komt en dus bereikbaar is en dat de omgeving prettig leefbaar is en blijft voor de nieuwkomers en de zittende bewoners.

In dit manifest leggen de provincies uit wat ze doen om die woningen snel te laten bouwen: 1. Expertise inzetten, 2. Partijen met elkaar verbinden, 3. Financiering van infra, bodemsanering en onrendabele toppen en 4. Snelle wegen door de regelgeving vinden met flexibele programmering.

Aan de andere kant vragen we ook iets van het Rijk. We zijn blij met de grote aandacht van de minister en de kamer en willen graag de samenwerking verder verstevigen. We vragen daarom om: 1. Grotere verbondenheid tussen wonen en bereikbaarheid, 2. Een fonds voor onrendabele toppen voor groei en krimpgebieden, 3. Experimenteerruimte voor gebiedsgerichte aanpak, 4. Laat corporaties investeren en 5. Transitiefonds en experimenteerprogramma voor het vernieuwbouwen van de bestaande voorraad.

We weten zeker dat we dan met alle partners die versnelling nog beter van de grond krijgen.

Bent u dat met ons eens, of mist u punten in dit manifest, laat het ons vooral weten. Er is nu politieke aandacht!

3  reacties

Velden met een * zijn verplicht.

 
 

Een momentje...
Henk Weijers 15-11-18 om 9:17

ik sta hier helemaal achter! In kleine kernen is er een tekort aan betaalbare woningen zowel voor jongeren als ouderen. Het is prachtig wanneer de provincie de gemeenten ondersteunt bij de uitvoering van haar beleid om experimenteerruimte te creëren voor innovatieve woon-zorg-experimenten; innovatie moet hierbij leidend zijn en niet het keurslijf van wet- en regelgeving. Daar worden de burgers blij van!

Stephan Papen 05-02-19 om 16:26

De link naar het manifest werkt (hier) niet!
Daarnaast ben ik deels eens met Henk Weijers. Mijn ervaring/gevoel is ook dat veel plannen en ideeën van burgers maar zelden niet stuk lopen op bureaucratie en/of verschuilen achter regels en verordeningen. Beter zou het zijn dat de gemeentelijke RO ambtenaren (3.0?) meer vanuit de bedoeling naar ideeën kijken en proactief meedenken hoe het wel mogelijk gemaakt kan worden. Daar kan de provincie in mijn beleving nog veel meer sturend in kan optreden. Ook vind ik het kwalijk te moeten constateren dat het verschil uitmaakt in welke provincie men woont.
Voor alle duidelijkheid ik reageer als burger die maar beperkt op de hoogte is van alle nut en noodzaak van alle bestaande regelgeving rondom RO en bouwen. Wat ik wel weet dat ik het ervaar als een doolhof van regeltjes die inmiddels het doel ver voorbij schiet namelijk een leefomgeving waar het prettig wonen en werken en recreëren is. Mijn hoop is gevestigd op de invoering van de omgevingswet, waar de initiatiefnemer nadrukkelijk weer de hoofdrol krijgt.

Marieke Kassenberg 06-02-19 om 9:58

Ik ben wel benieuwd, welke regels zou je willen schrappen?
Dat er verschillen tussen provincies en tussen gemeenten zijn vind ik trouwens niet raar, maar juist prima. Door de verkiezingen (20 maart provinciale staten, niet vergeten!) komt er een politiek bestuur met ambities en prioriteiten. Dat ga je natuurlijk terugzien in de leefomgeving.