Duurzaam én gezond bouwen, dat is de toekomst.

ProfielfotoModerator forum 27-11-2018 1152 keer bekeken 1 reacties

Dé grote opgave van dit moment: hoe krijgen we onze woningvoorraad duurzaam? Nul op de meter is het devies. Woningcorporaties, overheden en bedrijven werken keihard om de grote hoeveelheid verouderde woningen in ons land in een nieuw, energiezuinig jasje te steken. Een goede zaak voor het klimaat, maar hoe zit het met de gezondheid van de bewoners? De GGD-en in Gelderland zijn op zoek naar een renovatie project waarbij zij mogen meedenken en adviseren over de gezondheid van de bewoners.

Duurzaam is niet automatisch gezond

Een duurzame woning is niet per se een gezonde woning. Sterker nog, als we niet oppassen dan zitten we straks met een land vol energiezuinige, maar ongezonde woningen. Het grootste risico: vervuilde lucht in huis, als gevolg van een chronisch tekort aan ventilatie. Soms veroorzaakt door een krap geplande en in de praktijk vaak ontoereikende ventilatiecapaciteit. En soms (ook) veroorzaakt doordat bewoners niet goed weten hoe ze met hun hypermoderne ventilatiesysteem moeten omgaan. Sommige mensen zetten het zelfs helemaal uit, omdat ze gek worden van het geluid. En te veel geluid is inderdaad óók slecht voor je gezondheid.

Gevolgen van een slecht binnenmilieu

‘Ach’, denkt u misschien, ‘Is dat nou een ramp, wat minder frisse lucht in huis?’ Maar mensen brengen ongeveer 70% van hun tijd in huis door. Vervuilde lucht in huis kan dan ook grote gevolgen hebben voor je gezondheid. Die gevolgen variëren van hoofdpijn en moeheid tot astma, allergische klachten en hart- en vaatziekten (door tabaksrook en fijnstof). Door slechte ventilatie kunnen ook vocht- en schimmelproblemen ontstaan. En die kunnen weer luchtwegklachten veroorzaken of verergeren.  

Kansen voor gezondheid                                                                                                        

De renovatieslag biedt ook juist kansen voor gezondheid. De bewoners ervaren het doorgaans als comfortabel dat hun vernieuwde huis minder tochtig is. Bovengenoemde risico’s kunnen we voorkomen door geluidsarme ventilatiesystemen met voldoende capaciteit te plaatsen en door bewoners goed voor te lichten over hoe zij hun systeem moeten gebruiken en onderhouden. En er zijn nog andere kansen: we kunnen bijvoorbeeld woningen gelijk beter bestand maken tegen de steeds vaker optredende hittegolven. Duurzaamheid en gezondheid kunnen hand in hand gaan. Maar dan moet er tijdens het hele proces aandacht zijn voor beide doelen.

Kansen benutten, risico’s vermijden

Hoe kunnen we ervoor zorgen dat ook de gezondheid van de bewoners een expliciet doel is bij verduurzamingsprojecten? En dat renovatiemaatregelen mede op dit doel worden beoordeeld en gewogen? De GGD-en in Gelderland willen graag samen met verschillende partijen ervaring opdoen. We zijn daarom op zoek naar een project waarbij we mogen meedenken en adviseren. Hebt u als gemeente of woningcorporatie een renovatieproject op de planning en wilt u gezondheid van bewoners als doel meenemen? Mail ons dan:

Meer weten?

1  reacties

Velden met een * zijn verplicht.

 
 
We gebruiken CAPTCHA als controlemiddel om spam tegen te houden. Vink de checkbox aan om door te gaan. Mogelijk wordt er gevraagd om bepaalde afbeeldingen te selecteren.

Een momentje...
Veenstra 04-03-19 om 14:21

ook een betonvloer is een voorbeeld van duurzaam wonen... Zelf heb ik daar goed naar gekeken en zelfs langsgeweest bij: https://www.willemdesignvloeren.nl/