Hergebruik bestaande gebouwen hoogste niveau van recyclen en energiebesparing.

Daniël Verveer 16-01-2019 405 keer bekeken 1 reacties

Veel bestuurders praten elkaar na. Isolatie van bestaande woningen is ongeveer het verst dat hun fantasie reikt bij de gedachte aan 'energie besparen'. Een groot probleem is de macht van het lokale bestuur. Vaak zit er een wethouder met een stokpaardje in het college en daar komt de burger dan niet omheen. Op alle niveaus wordt er gepraat over 'burger participatie' , maar als een burger een idee heeft dan is dat 'besmet' omdat het niet uit eigen gelederen naar voren is gekomen. Ik heb drie kinderen met veel vrienden en kennissen, maar ook kinderen van onze vrienden hoorde ik vaak klagen. In Epe zijn geen kamers te huur. Er is geen woonruimte voor jongeren. Sinds 2013 ben ik aan het hameren geweest bij het college op het belang van kleine en betaalbare woonruimte voor jongeren. Het college ging uit van 'vergrijzen en ontgroenen' , dat was dus een geval van 'eigen schuld' . Als er geen betaalbare woonruimte is dan trekken jongeren weg. Als er geen woonruimte is voor stagiares dan kan een bedrijf daar niet aankomen.  En als dan vervolgens het college het  beschikbare contingent gebruikt voor -zeer- dure koopflats die voornamelijk door ouderen uit de randstad worden gekocht, dan zijn de rapen gaar.  Aan de andere kant schermd het college met de vergrijzing als voorbode van de ontvolking : daarom kan er niet boven het contingen worden gebouwd. Sterker nog : men wil geen tijdelijke herbestemming - de ideale tijdelijke oplossing bij tijdelijke schaarste - onder het mom van 'verstening'.  Heel recent zijn ze in de kernen leegstaande scholen aan het -tijdelijk- herbestemmen tot woonruimte voor statushouders en mogelijk later voor jongeren. Nog even en er zijn niet eens jongeren meer in Epe. De ene na de andere school staat leeg. Als burger wordt je gewoon niet gehoord.   

1  reacties

Velden met een * zijn verplicht.

 
 
We gebruiken CAPTCHA als controlemiddel om spam tegen te houden. Vink de checkbox aan om door te gaan. Mogelijk wordt er gevraagd om bepaalde afbeeldingen te selecteren.

Een momentje...
Gert 12-06-19 om 9:33

Tja, dit soort van berichten lees je veel en steeds vaker en een oplossing zie ik niet! Er zit een enorme kloof tussen bestuur en 'de man op de straat' en dat heeft meer dan één reden. Vaak zitter er ook nog eens ambtenaren 'tussen'. Die ambtenaren komen dikwijls van buiten de gemeente en hebben nauwelijks feeling met wat er leeft in zo'n stad/dorp. Dan nog een wethouder en een college en tot slot nog een gemeenteraad met zijn geheel eigen politieke agenda. Burgerplannen die door deze brij komen zijn niet aantoonbaar beter dan andere die het niet redden, maar hebben wat meer geluk, het moet net maar allemaal even 'goed' vallen: volstrekte willekeur dus. Het ligt er ook nog wel eens vaak aan wie de vraag neerlegt. Zo zijn er in veel gemeente 'prominenten' die vaak zaken doen met de gemeente en zo eenvoudiger toegang hebben tot... En ja het klopt als burger wordt je nauwelijks gehoord.