Zonder problemen doorbouwen

Op 1 mei 2020 waren we tijdens het eerste online wooncafé in gesprek over de bouwcrisis en sneller en betaalbaar bouwen. Op 29 mei 2020 is er weer een live wooncafé en gaat het onder andere over versnelling van woningbouw versus inspraak. Omdat we online gaan kunnen we met een gerust hart zeggen: iedereen is welkom!.

Eerste online wooncafé

Op 1,5 meter afstand zaten gedeputeerde Peter Kerris, Esther Geuting (gespreksleider), Peter Koenders (Koenders Totaal Bouw) en Johan Bombach (Trebbe Wonen) om de tafel. Zij spraken over belangrijke onderwerpen uit het Actieplan Wonen. Kijkers die de live-uitzending volgden, stelden hun vragen via whatsapp. 

Doorbouwen in coronatijd

Een van de onderwerpen was doorbouwen in coronatijd. “We moeten zorgen dat we door kunnen gaan. Een belangrijke verandering is het contact op de bouwplaats. We werken volgens de richtlijnen van het RIVM en hebben onze protocollen hierop aangepast. We merken ook dat kennis en kunde onderling in de bouw worden gedeeld”, zegt Peter Koenders. Bij Trebbe ligt het accent op de nieuwbouw. “Je ziet veel samenwerking in de gehele branche. Ik ben daar super tevreden over, want we hebben allemaal dezelfde vraagstukken”, reageert Johan Bombach.

Basis om te investeren

Uit een korte enquête komt naar voren dat innovatie grote stappen maakt en dat men een redelijk korte recessie verwacht. Peter Koenders reageert: “Belangrijk is dat mensen vertrouwen houden en een basis krijgen om te blijven investeren. En dat doen ze als corporaties, overheid en andere partners ook doorgaan. Afwachten brengt niemand in de actiestand.” Ongeveer 60% van de mensen is vooral bang dat bouwen financieel moeilijker gaat worden. “We delen die zorgen”, zegt Peter Kerris. “Daarom trekken we ook een fors bedrag uit om de corporaties en ontwikkelaars te helpen om die betaalbare woningen te bouwen en ook in het betaalbare segment te houden.”

Vragen van kijkers

Tijdens de uitzending vroegen kijkers onder andere wanneer een ontwikkelaar hulp van een versnellingsteam kan aanvragen. Peter Kerris: “We hebben een Actieplan Wonen opgesteld met gemeenten, corporaties, bouwers en ontwikkelaars die actief zijn in Gelderland. We hebben gezamenlijk 50 projecten benoemd waarmee we snelheid kunnen maken. Dit zijn grote projecten waarbij een fors aantal woningen gebouwd kan worden. Van die 50 staan er 7 in het Actieplan. Dit is een dynamische aantal projecten, dus als 1 van de 7 projecten is afgerond, komen er weer projecten bij.”

Een gemeente vroeg hoe de provincie zorgt voor huisvesting voor mensen die door de coronacrisis in financiële problemen komen. Peter Kerris: “Deze kwetsbare doelgroep wordt groter. Dit kunnen nu ook mensen zijn die tijdelijke of flexibele huisvesting nodig hebben. Daarom vinden we betaalbaarheid heel belangrijk. Wij en ook gemeenten en ontwikkelaars hebben nog weinig kennis over flexibele huisvesting. Er is vraag naar tijdelijke en flexibele huisvesting. Als provincie gaan we hier ook mee aan de slag.” Op de vraag of de provincie de deskundigheid in procedures bij gemeenten kan versterken, was het antwoord: “Ja, dat kunnen we zeker en dat doen we ook al. We gaan na waar gemeenten mee worstelen, bijvoorbeeld de stikstofdepositie in de bouw van woningen. Het versterken van de deskundigheid is ook een van de acties uit het Actieplan. En daar kunnen we echt iets mee.”

Wooncafé 29 mei: sneller bouwen kan, maar...... 

We nodigen u van harte uit voor het volgende wooncafé. Kijk hier voor actuele informatie Gespreksonderwerpen zijn o.a. versnellen van woningbouw, inspraak en sociale huur. En we laten weten hoe PS reageerden op het Actieplan Wonen.

Bekijk de uitzending van vrijdag 1 mei 2020.

Heeft u onderwerpen voor een volgend wooncafé? Stuur dan een e-mail aan ppo_rw@gelderland.nl.

 

0  Comments

Fields with an * are required.

We use CAPTCHA to prevent spam. Tick the checkbox to continue. You might be asked to select certain images

One moment ...
Cookie settings