Beste ideeën aan de slag met coaches

De Eendracht in Hoorn

De Eendracht in Hoorn. Het voormalige coöperatie gebouw doet nu dienst als opslag, maar verdient een nieuwe invulling. Het heeft grote potentie voor een mooie bestemming. Deze locatie aan het Apeldoorns kanaal leent zich onder andere voor recreatieve functies.

De eigenaar, gemeente en provincie staan open voor jouw ideeën. Heb jij een idee, een concreet concept of invulling die hier zou passen? Meld het aan.

De zon staat hoog wanneer we aankomen bij de Eendracht; de industriële kolos rijst statig boven het maaiveld uit. Het voormalige coöperatiegebouw staat strategisch aan het Apeldoorns kanaal, vanaf hier konden de boeren gemakkelijk hun graan en veevoer aan- en wegvoeren. Nu, bijna honderd jaar later, staat de Eendracht er leeg en wat verlaten bij.

Het decor

Vatenhandel Stijf is al sinds jaar en dag eigenaar en gebruikt het pand als opslag voor antiek. “Ken je de film Nova Zembla? Daar hebben wij het decor voor geleverd” vertelt Jan Stijf trots. Ondanks de aanwezigheid van meubels en curiositeiten uit andere tijden, vervult het gebouw nog niet zijn volledige potentie. 

Toekomst

Welke toekomst zien Renate en Jan Stijf voor 'hun' Eendracht? “Als het Amsterdam was zat 'ie zo vol met een brouwerij of horeca” geeft Jan aan. Een uniek en onderscheidend concept wat publiek trekt, maar wel past bij de schaal van buurtschap Hoorn. Een combinatie van functies in aansluiting op het Apeldoorns kanaal: 'Met één functie kom je er niet'. 

Een uitdaging

Verder hoopt de eigenaar het gebouw voor langere tijd te verhuren; lang genoeg om de benodigde investering terug te verdienen. Het gebouw vraagt de nodige herstelwerkzaamheden; de afgelopen jaren is met name geïnvesteerd in het water en winddicht houden. De nieuwe functie moet daarom een financieel solide basis hebben en vertrouwen wekken bij de eigenaar: “we gaan geen boot laten varen die we zelf moeten gaan trekken”. 

Goede plannen

Wethouder Gerrit van Dijk is duidelijk over de rol van de gemeente: "goede plannen moeten mogelijk gemaakt worden; in Heerde denken we niet in bestemmingsplannen". De gemeente beschrijft haar houding als uitnodigingsplanologie: als er goede plannen komen en het past niet binnen het bestemmingsplan, moet de bestemming worden gewijzigd. Deze plannen moeten natuurlijk wel passen binnen de behoefte, op korte en lange termijn. 

Bekijk hier wie de coach is van deze locatie

Presentatie SteenGoed Benutten Challenge: De Eendracht - Hoorn from Provincie Gelderland on Vimeo.

De inzendtermijn voor het indienen van ideeën is gesloten. We horen graag van jou, welk idee jou aanspreekt. Laat je reactie achter onder het idee.

Rapporten en plattegronden

Het Gelders Genootschap onderzoekt wat het kost om het complex duurzaam te herstellen en casco op te leveren. Zodra dat gereed is, komt het online. Ook zijn een bouwkundigrapport en aanvullende informatie, zoals plattegronden, beschikbaar. Bekijk de documenten hier

Uitkomst expertteam

Voor de Eendracht zijn 12 plannen ingestuurd, waarvan vijf ideeën zijn geselecteerd om verder uitgewerkt te worden. Twee plannen ingediend door ontwerpbureaus: ‘idee voor het gebouw De Eendracht’ en het plan ‘Eendracht maakt machtig’.

Ook zijn twee plannen van potentiële exploitanten geselecteerd: een creatieve, culturele en innoverende ontmoetingsplek  en ‘De Energiefabriek, een plek waar mensen energie krijgen’. Tot slot is het plan van Jeroen Helder ‘Coöperatief wonen’ geselecteerd om verder uitgewerkt te worden.

Wil jij graag onderdeel uitmaken van één van deze vijf initiatieven en daarmee het initiatief versterken, mail dan naar corneel.jonkers@overmorgen.nl


 

Het beste idee wordt gekozen.

De jury heeft inmiddels een bezoek aan de Eendracht gebracht. Bekijk hier het verslag.

Op 30 oktober om 19.00 uur wordt het beste idee gekozen. Nieuwsgierig? Meld je aan via steengoedbenutten@gelderland.nl. Je bent van harte welkom bij Bistro Voldaan, Kanaaldijk 30 in Heerde.