Beste ideeën aan de slag met coaches

De Eendracht in Hoorn

De Eendracht in Hoorn. Het voormalige coöperatie gebouw doet nu dienst als opslag, maar verdient een nieuwe invulling. Het heeft grote potentie voor een mooie bestemming. Deze locatie aan het Apeldoorns kanaal leent zich onder andere voor recreatieve functies.

De eigenaar, gemeente en provincie staan open voor jouw ideeën. Heb jij een idee, een concreet concept of invulling die hier zou passen? Meld het aan.

De zon staat hoog wanneer we aankomen bij de Eendracht; de industriële kolos rijst statig boven het maaiveld uit. Het voormalige coöperatiegebouw staat strategisch aan het Apeldoorns kanaal, vanaf hier konden de boeren gemakkelijk hun graan en veevoer aan- en wegvoeren. Nu, bijna honderd jaar later, staat de Eendracht er leeg en wat verlaten bij.

Het decor

Vatenhandel Stijf is al sinds jaar en dag eigenaar en gebruikt het pand als opslag voor antiek. “Ken je de film Nova Zembla? Daar hebben wij het decor voor geleverd” vertelt Jan Stijf trots. Ondanks de aanwezigheid van meubels en curiositeiten uit andere tijden, vervult het gebouw nog niet zijn volledige potentie. 

Toekomst

Welke toekomst zien Renate en Jan Stijf voor 'hun' Eendracht? “Als het Amsterdam was zat 'ie zo vol met een brouwerij of horeca” geeft Jan aan. Een uniek en onderscheidend concept wat publiek trekt, maar wel past bij de schaal van buurtschap Hoorn. Een combinatie van functies in aansluiting op het Apeldoorns kanaal: 'Met één functie kom je er niet'. 

Een uitdaging

Verder hoopt de eigenaar het gebouw voor langere tijd te verhuren; lang genoeg om de benodigde investering terug te verdienen. Het gebouw vraagt de nodige herstelwerkzaamheden; de afgelopen jaren is met name geïnvesteerd in het water en winddicht houden. De nieuwe functie moet daarom een financieel solide basis hebben en vertrouwen wekken bij de eigenaar: “we gaan geen boot laten varen die we zelf moeten gaan trekken”. 

Goede plannen

Wethouder Gerrit van Dijk is duidelijk over de rol van de gemeente: "goede plannen moeten mogelijk gemaakt worden; in Heerde denken we niet in bestemmingsplannen". De gemeente beschrijft haar houding als uitnodigingsplanologie: als er goede plannen komen en het past niet binnen het bestemmingsplan, moet de bestemming worden gewijzigd. Deze plannen moeten natuurlijk wel passen binnen de behoefte, op korte en lange termijn. 

Bekijk hier wie de coach is van deze locatie

Presentatie SteenGoed Benutten Challenge: De Eendracht - Hoorn from Provincie Gelderland on Vimeo.

De inzendtermijn voor het indienen van ideeën is gesloten. We horen graag van jou, welk idee jou aanspreekt. Laat je reactie achter onder het idee.

Rapporten en plattegronden

Het Gelders Genootschap onderzoekt wat het kost om het complex duurzaam te herstellen en casco op te leveren. Zodra dat gereed is, komt het online. Ook zijn een bouwkundigrapport en aanvullende informatie, zoals plattegronden, beschikbaar. Bekijk de documenten hier