Sfeerverslag pitchavond Juvenaat

04-10-2018 0 reacties

Doel van de avond: een nieuwe invulling kiezen voor het Juvenaat in Zevenaar. Vijf initiatiefnemers presenteren hun plan. Zeven juryleden oordelen. Het is laat en het is warm. Maar de spanning houdt iedereen alert. Wat gaat er gebeuren met deze prachtige plek?

Duurzame en toekomstbestendige invulling

De invulling voor het Juvenaat leeft, dat is duidelijk. Er zijn nauwelijks genoeg zitplaatsen, zoveel geïnteresseerden zijn komen opdagen. Juryleden Josan Meijers, gedeputeerde bij provincie Gelderland; Sandra van Zaal, bestuurder van locatie-eigenaar Baston Wonen; en Carla Koers, wethouder bij gemeente Zevenaar heten ons namens de hele jury welkom. Wat zij hopen te vinden, is een duurzame en toekomstbestendige invulling, waarbij rekening wordt gehouden met zowel de inwoners van Zevenaar als de huidige huurders van het monument.

De pitches

De vijf initiatiefnemers pitchen hun idee. Stuk voor stuk stralen ze bevlogenheid en enthousiasme uit. Na elke pitch stelt de jury zowel inhoudelijke als bouwkundige vragen. Vanuit de zaal en door mensen thuis wordt enthousiast meegekeken en gestemd. Ondanks de warmte en de lange zit, blijven de meningen binnenstromen. En dan is het tijd voor het juryberaad.

Glansrijke winnaar

Glansrijke winnaar is Juvenaat Revivre. Het plan van Jeroen Helder past volgens de juryleden het beste bij het Juvenaat. Niet alleen door de mix van verschillende woonvormen en dienstverlening, waarbij de huidige huurders ook een plek kunnen krijgen. Maar ook vanwege het behoud van de zuidvleugel en de creatie van een kloostertuin. Daarnaast vinden de juryleden het ontwerp sterk op gebied van erfgoed én architectuur. Met een grote glimlach overhandigt Sandra van Zaal, bestuurder van locatie eigenaar Baston Wonen een symbolische sleutel aan Jeroen Helder: ‘Eindelijk kunnen we aan de slag!’

Goede ideeën

Niet alleen het winnende concept heeft indruk gemaakt. De jury is ook zeer te spreken over de andere ideeën. Deze vielen af door gebrek aan meerwaarde voor Zevenaar, financiële onuitvoerbaarheid of onvoldoende uitwerking. Runner-up ‘Juvenaat: eigenzinnig en betekenisvol samen leven’ kreeg veel positieve reacties vanuit het publiek. Dat én de mooie combinatie van wonen, zorg en maatschappelijke functies, maakte het plan een potentiele winnaar voor de juryleden. Gebrek aan invulling van het hoofdgebouw vormde uiteindelijk een te groot risico om voor dit plan te kiezen. Wel kreeg winnaar Jeroen Helder het dringende advies van de jury de samenwerking op te zoeken met de bedenkers van deze kansrijke runner-up. Dit vanuit de wens om de zorgpartijen Futurazorg en Brokant in het concept mee te nemen én te zorgen voor optimalisering van de businesscase.

Een nieuwe start

Vanavond betekent een nieuwe start voor het Juvenaat. Vanaf morgen gaat Baston Wonen samen met de geselecteerde winnaar aan de slag. We houden iedereen op de hoogte via deze site. De komende maanden worden de plannen verder uitgewerkt. In februari hopen we al iets te kunnen zien.

Transformatieplein

Kent of heeft u een leegstaande locatie? Meld deze dan aan op het SteenGoed Tranformatieplein. Hier krijgen eigenaren van leegstaande gebouwen en ondernemers met ideeën, toepassingen en diensten de kans om met elkaar in contact te komen. Provincie Gelderland wil zo vraag en aanbod bij elkaar brengen, zowel on- als offline.

 

 

 

0  reacties