Spotlight op 3 locaties SteenGoed Challenge

Het Juvenaat in Zevenaar, Fliegerhorst in Teuge en de Eendracht in Hoorn (gemeente Heerde). Deze locaties gaan we de komende tijd volgen in hun zoektocht naar een nieuwe bestemming. De jury van de SteenGoed Challenge koos op 19 april 2018 deze 3 locaties om het komende half jaar in de spotlights te zetten.

 De gebouwen staan nu nog leeg of zijn tijdelijk in gebruik. Maar met de Challenge gaan we op zoek naar goede ideeën voor een nieuwe invulling of functie die de karakteristieke locaties weer in ere zal herstellen.

Juvenaat, Fliegerhorst en Eendracht

De 3 locaties passen perfect in de doelstelling van de SteenGoed Challenge. Locaties met een speciaal verhaal en met bijzondere waarde voor de directe omgeving. Zo is de Eendracht in Hoorn een prachtig gebouw met een lange historie. Het gebouw heeft een prominente plek aan de fietsroutes van het Apeldoorns Kanaal en heeft veel kansen voor een nieuwe invulling. Diverse ideeën kwamen al voorbij; van bed & breakfast tot klimhal. De Fliegerhorst in Teuge is een plek met een grote historische waarde. In de Tweede Wereldoorlog gebouwd als bunkercomplex, direct naast het vliegveld. Ook het Juvenaat in Zevenaar is een locatie met een rijke historie. Op het perceel liggen veel kansen voor zowel renovatie als gedeeltelijke nieuwbouw.

 

 

 

Van ideeën verzamelen naar plan van aanpak

Wat gaat er de komende tijd gebeuren? Allereerst verzamelen we voor deze locaties ideeën. Die kan u vanaf vandaag aanmelden via de website Steengoed Benutten.Wat zou u hier willen starten, welke maatschappelijke rol kan een gebouw vervullen? Wat zou u zelf hieraan bij kunnen dragen? Begin september kiezen we per locatie het beste idee of combinatie van ideeën. Met een coach gaan de inbrenger van het idee en de eigenaar van de locatie aan de slag. Eind september 2018 moet er voor deze 3 locaties een concreet plan van aanpak liggen, zodat de uitvoering direct daarna van start kan.

Nieuw leven inblazen

Juryvoorzitter gedeputeerde Josan Meijers is tevreden met de uitkomsten. Ze kijkt uit naar de uitdagingen die nu op tafel liggen: ‘Zeker een spannend proces. Er is zoveel mogelijk, zoveel partijen kunnen meedoen. Het mooiste is dat de opzet nu al werkt, er ontstaan overal verbindingen. Er zijn nu al mensen die zich melden met ideeën voor locaties. Het is fantastisch als het lukt al deze bijzondere locaties echt een nieuw leven in te blazen.’

Verbinden via het online SteenGoed Transformatieplein

Meijers gaat verder: ‘Het was echt superlastig een keuze te maken. Alle genomineerde locaties hebben veel potentie en zijn het waard om een nieuwe invulling te krijgen.’ Gelukkig blijft het daarom niet bij deze 3 ‘spotlight-locaties’. We willen ook alle andere inzendingen van de Steengoed Benutten Challenge helpen bij het zoeken naar en realiseren van een nieuwe invulling.  Daarvoor ontwikkelde we het SteenGoed Transformatieplein. Hier vindt u locaties en kan iedereen zijn of haar ideeën indienen. Ook vinden eigenaren, inwoners en ontwikkelaars elkaar daar als opstap voor mogelijke oplossingen voor het betreffende leegstaande pand.

0  reacties