200 voetbalvelden maatschappelijk vastgoed in Food Valley

Op 24 januari was ik gespreksleider van een bijeenkomst over de toekomst van maatschappelijk vastgoed in Food Valley. Wat geldt voor Nederland geldt ook voor Food Valley: er is meer maatschappelijk vastgoed dan kantoren en winkels bij elkaar. In de vijf gemeenten van Food Valley betreft dat 1.600.000 m2. Dat is vergelijkbaar met het oppervlak van ruim 200 voetbalvelden. Dat gaat ergens over! 

 

Cultureel centrum in V&D

Net zoals dat geldt voor kantoren en winkels hebben we van dat maatschappelijk vastgoed steeds minder nodig, want technologie verandert ons leven. Gaan de studenten van morgen nog wel naar collegezalen als ze via hun tablet de beste professoren ter wereld kunnen beluisteren. De nabijheid van medestudenten en coaches blijft essentieel. Maar om die te ontmoeten heb je geen groot auditorium nodig. Ook in zorg, cultuur en sport verandert ons gedrag. Zo leerden we dat het Edese culture centrum Cultura straks in de voormalige V&D kan zitten en het Hoevelakense gemeenschapsgebouw De Stuw in een brede school. 

 

Rol van gemeente

Wat gebeurt er dan met het vrijkomend vastgoed? De vijftig deelnemers van genoemde bijeenkomst waren daar niet helemaal uit. De discussie rond een aantal fictieve opgaven ging verschillende kanten op. Hergebruik van leegkomend vastgoed voor andere sociale en culturele doeleinden, bleek populair. Maar als we van elke lege school een buurt- of dorpshuis maken, snijden we onszelf in de vingers. De verdunning die dat oplevert, zal overal exploitatieproblemen opleveren. De rol van de gemeente bleek tijdens de bijeenkomst een terugkomend thema. Is de gemeente op de eerste plaats regisseur of juist stuwende kracht? Andere deelnemers vonden dat de gemeente zich moet beperken tot een systeemrol en het resultaat overlaten aan de maatschappelijke krachten. 

 

Wie maakt werk van maatschappelijk vastgoed

De deelnemers zagen geen brood in de gemeente als vastgoedeigenaar. Persoonlijk verbaas ik mij daarover. De rol van gemeenten als eigenaar en beheerder van publieke ruimten als parken en pleinen is onbetwist. Ik beschouw maatschappelijk vastgoed ook als publieke ruimten, maar dan overdekt. Woningcorporaties hebben zich afgelopen jaren teruggetrokken uit dit domein. Als gemeenten datzelfde gaan doen, wie bekommert zich er dan nog over? Waar is de toegewijde organisatie die van het veranderend maatschappelijk vastgoed werk maakt?

 

Tegeltjeswijsheid

De kennisbijeenkomst werd afgesloten door Gerben van Dijk van het landelijke Herbestemmingsteam met een dringende oproep voor creativiteit en onbevangenheid. Hij hield de deelnemers de volgende tegeltjeswijsheid voor: "iedereen wist dat het niet kon, totdat iemand kwam die dat niet wist". 

 

Marc van Leent

Partner Bouwstenen voor Sociaal, aanvoerder van de  Wijkplaats

 

2  reacties

Velden met een * zijn verplicht.

 
 

Kees Lustenhouwer 08-02-18 om 16:44

In Zutphen. Op een buitengewoon mooie (toeristische) locatie in het middeleeuwse centrum staat een markant gebouw. Een gebouw met een unieke mogelijkheid voor een sociaal maatschappelijk ondernemer. Een restaurant/café.. (210m2), een historische torenkamer/vergaderruimte ( 2 x 50m2) en nog vele andere mogelijkheden. De woningcorporatie heeft nog geen partij/huurder gevonden. Volgens mij (als betrokken bewoner van een van de appartementen in dit gebouw) moet er toch een ondernemer te vinden zijn....
Adres: Elisabeth Complex, Geweldigershoek 7201 NC Zutphen. Bel me maar eens. 06-13945453

Moderator forum 09-02-18 om 7:50

Beste Kees, misschien kun je deze locatie indienen voor de challange van SteenGoed Benutten. Kijk maar eens op: https://wonenenruimte.gelderland.nl/steengoed+benutten/challenge/default.aspx