Herbestemming voormalige basisschool St. Willibrordus

Op het SteenGoed Transformatieplein krijgen eigenaren van leegstaande gebouwen en ondernemers met ideeën, toepassingen en diensten de kans om met elkaar in contact te komen.

In 2015 zijn de onderwijsactiviteiten verhuisd naar een nieuwe locatie in Ruurlo. Sindsdien staat de locatie aan de Stationsstraat leeg. Vanwege enkele lekkages gaat de staat van het gebouw hard achteruit. Gemeente Berkelland, eigenaar van de locatie, heeft geen concrete plannen met de locatie.

De Willibrordusschool aan de Stationsstraat is een monument waardig gebouw. Het vooroorlogse deel is karakteristiek voor de architectuur uit die tijd. Dat is te zien aan het metselwerk, de symmetrie en de ver overstekende dakgoten. Aan de details is ook te zien dat met grote zorg is ontworpen en gebouwd. Tijdens de uitbreiding in 1967 zijn die kenmerkende details voortgezet, waardoor de uitbouw haast niet te onderscheiden is van het vooroorlogse gedeelte. Het schoolgebouw vormt een twee eenheid met de Sint Willibrordus kerk die er tegenover staat. Deze kerk is ontworpen door architect Pierre Cuypers (1827-1921). Deze grootmeester van de neogotiek is onder andere bekend van zijn ontwerpen van Station Amsterdam Centraal en het Rijksmuseum. Het schoolgebouw ligt langs de voetgangersroute van het treinstation naar het centrum van Ruurlo. Sinds de opening van museum MORE in kasteel Huize Ruurlo trekt het dorp veel bezoekers vanuit het hele land. Een deel daarvan komt ook door de Dorpsstraat.

Afbeeldingen

Gebouwen

Reageren

Twitter

0  reacties

Velden met een * zijn verplicht.