Sint Maartenskerk

Miek Blom 12-03-2018
13 reacties

Op het SteenGoed Transformatieplein krijgen eigenaren van leegstaande gebouwen en ondernemers met ideeën, toepassingen en diensten de kans om met elkaar in contact te komen.

De Sint Maartenskerk is de oudste kerk van Tiel en wordt sinds 2016 nauwelijks meer gebruikt. Een nieuwe invulling van de kerk, kan deze kerk behouden voor toekomstige generaties. De kerk bestaat uit twee delen: De kerk en de toren.

Over de locatie

Straat
Kerkplein

Huisnummer
3

Postcode
4001TX

Plaatsnaam
Tiel

Staat de locatie leeg of dreigt het leeg te komen staan?
De Sint Maartenskerk staat nagenoeg leeg sinds 2016. De kerk wordt nog af en toe gebruikt op kerkelijke feestdagen. De kerk is eigendom van de Protestantse gemeente Tiel. De toren is sinds de tijd van Napoleon eigendom van de gemeente. De kerk is een rijksmonument.

Waarom is de locatie beeldbepalend?
De Sint Maartenskerk is gelegen binnen de stadswallen in een groene zone van het centrum. De kerk is rond 800 gebouwd als een kleine houten kerk. De stad Tiel heeft zich eerst ontwikkeld rond deze kerk. De kerk is in verschillende fases geworden tot de huidige gotische kerk. De kerk laat 12 eeuwen historie zien. Zo is bijvoorbeeld de kerk in de 2e wereld oorlog beschadigd. De kerk met al zijn facetten heeft veel potentie vanwege het unieke karakter van dit zeer bijzonder en opvallend gebouw.

Waarom vind je het belangrijk dat de locatie een nieuwe invulling krijgt?
De Sint Maartenskerk is een prachtig beeldbepalend gebouw met een zeer rijke historie dat eeuwen lang een centrale functie heeft vervuld. Ook voor komende generaties willen we dit pand een centrale plaats laten innemen in Tiel. Dit kan als we een nieuwe zinvolle bestemming kunnen vinden voor dit zeer bijzondere pand!

 

‘De Sint Maartenskerk is tot in de haarvaten verbonden met Tiel. Het gebouw heeft de potentie om het verleden met de toekomst te verbinden.’

De Sint Maartenskerk is voor 900 gebouwd en heeft sindsdien een centrale plek in Tiel. De kerk is nog in zeer goede staat en bevat unieke rouwborden, elementen in het plafondgewelf en een heel mooi orgel. De kerkgemeenschap en gemeente willen graag dat het gebouw ook voor toekomstige generaties een bruisende plek is, die op een multifunctionele manier wordt gebruikt.

 

 

Afbeeldingen

Toegevoegde bestanden

Gebouwen

Reageren

Twitter

Op de kaart

13  reacties

Velden met een * zijn verplicht.

 
 

Merel van Brussel - Lok 12-11-18 om 11:40

Zonder dat hier een grote investering nodig is, kunnen hier prachtige bruiloften (of andere feesten) georganiseerd worden! De aankleding, catering e.d. kun je in overleg met het bruidspaar organiseren bij derde partijen en hoeven zodoende niet aangeschaft te worden. Ik zou zeggen, maak afspraken met een weddingplanner (of een aantal weddingplanners) over de mogelijkheden en 'verhuur' zodoende de kerk als feestruimte. Er kunnen ook afspraken gemaakt worden met de gemeente zodat in de kerk een gemeentelijk huwelijk afgesloten kan worden en zodoende een hele bruiloft in de kerk kan plaatsvinden.

Mochten jullie iets zien in dit idee mag je altijd contact met me opnemen om verder te sparren, ik heb wel een aantal ideeën over hoe je e.e.a. kunt uitzetten.

Finn 14-10-18 om 20:41

Maak van deze mooie ouwe kerk een restaurant/ hotel.

Anouk van Elven 02-10-18 om 16:00

Maak er een hotel van!

Stephanie Schouten 19-09-18 om 21:31

Misschien dat het een leuk idee is om van deze kerk een restaurant te maken waarin je ook wat geschiedenis kunt zien van de kerk. Dus dat je zeg maar bepaalde plekken maakt waar je de geschiedenis terug kan lezen met teksten, & foto's kunt zien van hoe het er vroeger uit zag. Misschien dat een museum met restaurant niet zo'n heel gek idee is om te doen. Misschien is het ook leuk zoals Hannes al zei, om er gewoon een historie museum van te maken. Zo kunnen toeristen het misschien ook wel komen bezoeken, en kunnen er bijvoorbeeld bij een foto iets verteld worden over wat er die tijd heeft afgespeeld. En dan in meerdere talen denk aan Engels & Duits , misschien wel meer talen..

MVG Stephanie Schouten

Ine Mijs 09-09-18 om 19:49

Ik weet niet of de kerk groot genoeg is maar misschien is een indoor rolschaatsbaan een leuk idee :)
Mvg Ine Mijs
@mijsine (insta)

Faye de jong 08-09-18 om 10:02

Hoii, ik weet niet of het een goed idee is maar misschien kunt u er een (tropisch) zwembad van maken met bijvoorbeeld een glijbaan uit de klokkentoren:-) of een soort speelpaleis voor kinderen en een café erbij waar de ouders kunnen gaan zitten en wat eten/ drinken kunnen bestellen.
Mvg Faye.

Anoniem 06-09-18 om 20:47

Als de kerk groot genoeg is kan je er een bioscoop in maken/bouwen. En als er nog ruimte over is kan er misschien ook een (eet)café in komen. Dat zou mij heel leuk lijken!

Charlotte Meiners 06-09-18 om 14:47

een escaperoom, lasergamehal of zaalhockeyhal is wel echt heel cool!!

Hannes 05-09-18 om 14:09

maak er een museum van die de historie van Tiel vertelt door middel van foto's, teksten en audiofragmenten. Zo leer je de toeristen de geschiedenis van Tiel.

robin van leeuwen 04-09-18 om 20:44

hallo met robin
ik had een leuke idee maar weet niet of dat haalbaar is ik zat te denken aan een lunch café plus restaurant omdat je midden in het centrum zit en de pand geschiedenis is.
lijkt het leuk om een lunch cafe en restaurant ervan te maken en zo trek je ook kijkers en toeristen aan.
dit lijkt mij een leuk idee.

MVG robin van leeuwen

Willamius V 02-09-18 om 15:36

Als het orgel nog werkt orgelconcerten, de zaal beneden kan gebruikt worden voor grote feesten als bruiloften verjaardagen etc. Zie je het voor je: ronde tafels met 6 tot 10 stoelen eromheen; witte tafel(laken)s zwarte stoelen. De verhoging/preekstoel kan gebruikt worden als plek voor toneel of toespraken. De toren kan gebruikt worden als toeristische trekpleiser en de klokken kunnen natuurlijk blijven luiden. @willemverniers

Femke Renne 02-09-18 om 12:29

Maak er een escaperoom van !

Cas Seegers 02-09-18 om 11:01

Mij lijt het heel vet om van deze veralten kerk een toeristische trekpleister te maken als sppokhuis dus dat het van binne owrd omgebouwd tot spookhuis waar je doorheenloopt en je bang word gemaakt door acteurs die daar rondlopen het lijkt dus eeen beetje op amsterdam dungeon