Op zoek naar de gek die er in gelooft

Ben je eigenaar of heb je een goed plan voor een leegstaande locatie, dan kun je terecht op het Transformatieplein. Dit plein brengt vraag en aanbod bij elkaar.

Echt warm is het niet in de circuszaal in het Nyma-kwartier in Nijmegen. Daarom staat er een heteluchtkanon aan, maar die maakt zo’n herrie. En dat terwijl er zo veel te bespreken is op het SteenGoed Transformatieplein dat op deze 12de november ‘live’ door zo’n vijftien mensen wordt bijgewoond. Dan maar even in de kou zitten.

Een transformatieplein, dat vraagt om een uitleg. Maar het is eigenlijk niet anders dan wat je waarschijnlijk denkt. De verandering staat er centraal. In dit geval de verandering van functie van leegstaande panden in de provincie Gelderland. Het SteenGoed Transformatieplein is op deze dag  een van de werksessies van de netwerkbijeenkomst SteenGoed Benutten.

Lees verder onder de foto.

In de etalage

Op het plein kunnen eigenaren hun leegstaande panden in de etalage zetten. Mensen met ideeën, plannen of inspiratie (alle drie mag ook) kunnen daarop reageren. Op die manier vergroten we de kans dat er een leuke bestemming komt voor het ongebruikte vastgoed. Na deze startbijeenkomst in ‘het echte leven’ gaat het plein digitaal. Kijk maar eens op het SteenGoed Transformatieplein.

Het begint allemaal met ontmoeting, zegt Marco Sotthewes, werkzaam voor Stichting de Nieuwe Draai, die samen met de provincie de SteenGoed Challenge heeft bedacht en uitgevoerd.  Na de eerste kennismaking kan het soms heel makkelijk gaan, zo blijkt uit een praatje van Gijs Schuurhuis. Met zo’n naam kan het trouwens ook niet mislukken ; - )

Gijs, werkzaam voor adviesbureau Coupgroup, brengt eigenaren, creatievelingen en ondernemers bij elkaar om op mooie ideeën voor leegstaand vastgoed te komen. Het gaat om kerken, kloosters, het oude zwemparadijs Tropicana in Rotterdam en ook over het vuurtoreneiland in het Markermeer, niet ver van Amsterdam. Dagblad Het Parool speelde daar voor transformatieplein door een groot verhaal te plaatsen, waarna de geïnteresseerden zich bij bosjes melden.

Zo ook een ‘grote museumpartij’, waar Schuurhuis in eerste instantie heel blij mee was. Die wilde in de oude gebouwen onder andere een duurzaamheidsmuseum vestigen. Helaas bleek het plan veel te groot voor het eiland. ,,Wij vroegen hoeveel mensen per week ze verwachtten. Dat waren er 2000. Dat paste niet bij het gebied.”

Klein beginnen

Een andere gegadigde begon bescheidener. Ook een belangrijke les: begin gewoon, ook al is het in een klein hoekje. De ondernemer startte er in de warme maanden een ‘zomerrestaurant’ in een soort glazen kas. Avond aan avond voer in de zomer een bootje met zestig mensen aan boord naar het eiland voor het diner. Het kost een paar centen (100 euro per persoon all-in), maar dan eet je ook op een bijzondere plek.

Het restaurant liep en loopt nog steeds boven verwachting. Zelfs zo goed dat er zoveel geld overblijft dat de ondernemer kan investeren in de andere gebouwen en er uiteindelijk ook een winterrestaurant opende. ,,Aanvankelijk had hij het idee om er ook een bed&breakfast te beginnen, maar dat vond hij toch niet passen. In het gebouw waar overnacht zou moeten worden, liggen nu wijnflessen opgeslagen. ,,De duurste wijnkelder van Nederland”, grinnikt Schuurhuis.

Ook in Gelderland is er media-aandacht voor oude gebouwen en mogelijke nieuwe bestemmingen. Dat was al het geval bij de SteenGoed Challenge, waarbij drie zogeheten spotlightlocaties zijn gekozen. Daarvoor worden plannen gemaakt. Deze drie panden, maar ook andere leegstaande gebouwen -liefst met een mooi verhaal-, zijn in februari en maart 2019 te zien bij TV Gelderland. Harm Edens presenteert daar zes afleveringen van 25 minuten, aldus Gert Visser van productiemaatschappij Visser en Verweij.

Lees verder onder de foto.

Blij met de aandacht

Voor de twee leegstaande gebouwen die op deze middag op het Transformatieplein zijn gezet, loopt het nog niet storm. Het gaat om een leegstaande apotheek net buiten het centrum van Vaassen en een voormalig hotel in Epe, dat ook nog eens gemeentelijk erfgoed is. Toch zijn de eigenaren blij met de aandacht. ,,Je hoort toch weer nieuwe dingen, waar we misschien wat mee kunnen”, zeggen eigenaren Rob en Marry Mulder uit Vaassen.

Joost Kriele van de Van Norel Bouwgroep, eigenaar van het oude hotel, heeft ook een paar goede tips gehoord en contacten opgedaan. Het is wellicht een stap naar een mooie en onverwachte ontwikkeling voor het fraaie pand. Want het is zoals Gijs Schuurhuis eerder al op de bijeenkomst zei: je moet wachten op een gek die erin gelooft.

Afbeeldingen

Reageren

Twitter

1  reacties

Velden met een * zijn verplicht.

 
 

Pieter Parmentier 15-11-18 om 15:21

Zie ook www.erfdelen.nl