Van rioolwaterzuivering naar natuurpark

Aan de rand van Neede staat een voormalige rioolwaterzuivering. Het plan was om op deze locatie en het naastliggende weiland 80 woningen te realiseren. Vanwege bevolkingskrimp heeft de gemeente de realisatie van woningen geschrapt.

De bebouwing bestaat uit een aantal cilindervormige filters en een aantal controle-/kantoorgebouwtjes. Het geheel is een uniek en karakteristieke naoorlogse wederopbouw architectuur. Kansen voor veranderingen zijn door bebouwingsvormen erg klein.

Stichting Natuurpark Kronenkamp (een initiatief van Instituut voor Natuureducatie en Duurzaamheid Oost Achterhoek (IVN) en Stichting Vleermuizendorp Neede) heeft nu een passende invulling gevonden voor deze plek. Er komt een duurzaam natuurpark. Educatie en activiteiten op het gebied van milieu, natuur en vleermuizen (expositie) staan centraal. De locatie wordt als geheel ingezet als waterzuiveringsinformatiecentrum/museum, met veel aandacht voor klimaatadaptatie. Met behulp van een bijdrage uit het programma SteenGoed Benutten krijgt het project het laatste zetje, waardoor de uitvoering nu mogelijk is.

Het project is inmiddels van start gegaan. De oplevering hiervan staat gepland voor juni 2019.

SteenGoed Benutten
Dit programma helpt bij het omvormen van gebieden met leegstand naar gebieden waar mensen goed kunnen wonen, werken, winkelen en op een prettige manier kunnen verblijven. Wil je meer weten over het programma SteenGoed Benutten, neem contact met ons op of stel je vraag op dit forum of mail naar steengoedbenutten@gelderland.nl

Afbeeldingen

Reageren

Twitter

0  reacties

Velden met een * zijn verplicht.