Zicht op Winterswijk

Gelderse Statenleden van de commissie RLW zijn op werkbezoek geweest in Winterswijk. Aanleiding is het project Centrumontwikkeling Winterswijk waar stedelijke kavelruil in de praktijk wordt gebracht. Dit project wordt nu met ondersteuning vanuit het programma SteenGoed Benutten gerealiseerd.

Het werkbezoek werd geopend met een welkomstwoord van burgemeester Joris Bengevoord. Hij vertelde vol trots dat de combinatie van lokale ondernemers en (inter)nationale formules Winterswijk tot een geliefde bestemming maakt voor Nederlandse en Duitse bezoekers. Vervolgens werden de Statenleden door programmamanager Antoine Burgers in een sneltreinvaart meegenomen in de actuele ontwikkelingen van het programma SteenGoed Benutten van de provincie Gelderland. Zijn presentatie kun je hieronder downloaden. Daarna nam projectleider Robert Lautenbach van de gemeente Winterswijk de Statenleden mee in het project Centrumontwikkeling Winterswijk. Geanimeerd ging hij in op de aanleiding, de Winterswijkse werkwijze van charettes, de rol van het Rijksvastgoedbedrijf bij de sloop van het voormalige belastingkantoor en de voorlopige resultaten van het project. Inmiddels zijn er meerdere ruildeals gesloten. Door het ruilen van vastgoed kunnen ontwikkelingen beter gebundeld worden en kan een gebied in samenhang worden aangepakt.

Na de inhoudelijke toelichting gingen de Statenleden de stad in om het project zelf te kunnen zien. In het gebied Eucalypta Park wordt een voormalig poppodium getransformeerd door de Evangeliegemeente Spoorzicht tot kerk en ontmoetingsplaats. De transformatie van dit gebouw is in volle gang en wordt gedragen door de enorme inzet van vrijwilligers uit de kerkgemeenschap. In het gebied de Zonnebrink wordt het voormalige schoolgebouw Driemark verbouwd tot een (internet)hotel en woningen voor jongeren. Terwijl de sloop en sanering van de voormalige sportzaal nog in volle gang luisterde men geboeid naar de plannen om een hotel en huurappartementen te combineren in een monumentale school.

De middag werd afgesloten in het gebied Notaristuin, waar op dat moment een sportmiddag werd gehouden. Hier was het mooi om te zien hoe een dergelijke tuin een belangrijke plek en functie heeft in en voor het centrum van Winterswijk. Samen met EucalyptaPark en Weurden vormen zij straks de ‘Winterswijkse tuinen’, met ruimte voor groen, water, ruimte en rust.

Het project Centrumopntwikkeling Winterswijk wordt mede mogelijk gemaakt door de inzet vanuit het programma SteenGoed Benutten. Wil je meer over dit project en de inzet van stedelijke kavelruil weten? Bekijk dan de korte film hieronderof neem contact met ons op.

Afbeeldingen

STEENGOED BENUTTEN Winterswijk

STEENGOED BENUTTEN - Winterswijk

Reageren

Twitter

0  reacties

Velden met een * zijn verplicht.