‘Vooral doorgaan’ met SteenGoed Benutten

"Soms moet je leegstaande gebouwen gewoon platgooien. Daar moet je niet zo panisch over doen.”

De ongeveer 120 bezoekers van de netwerkbijeenkomst SteenGoed Benutten op het Nyma-terrein in Nijmegen spitsen hun oren als ze een medebezoeker deze ferme uitspraak in de zaalmicrofoon horen doen.

Dat is nog eens een statement op een middag waar veel gesproken wordt over nieuwe functies voor oude gebouwen. Het lijkt wel op vloeken in de kerk. Een leegstaande, dat wel. Altijd leuk als er een onverwacht geluid klinkt in een groep van schijnbaar gelijkgestemden.

Het ontwikkelprogramma SteenGoed Benutten is in 2015 van start gegaan. De provincie Gelderland helpt daarmee leegstaande panden en vervallen plekken een nieuwe invulling te geven. Zo wordt de leefomgeving mooier, leefbaarder en (economisch) aantrekkelijker.

Lees verder onder de foto.

Culturele hotspot

Voor Maarten de Wolff, kwartiermaker van Nyma, is slopen geen optie. ,,Zeker niet. Het is prachtig hier, kijk eens om je heen.”  We zitten in een hoog voormalig fabrieksgebouw, dat nu al voor verschillende kunstige toepassingen wordt gebruikt. Straks moet het helemaal een culturele hotspot zijn.

Wat een kwartiermaker zoal doet, wil gespreksleider Elisabeth van den Hoogen weten. ,,Ik ben bezig om het hier in de steigers te zetten. Een aanjager, die contacten met ondernemers legt en onderhoudt”, zegt De Wolff. ,,De aanpak is atypisch en daarmee neemt de gemeente Nijmegen op een positieve manier risico. We zijn namelijk in een vroeg stadium met potentiële eindgebruikers bezig. Dat is wat anders dan eerst alles zelf uitdenken en pas dan bij marktpartijen aankloppen.”

Gedeputeerde Josan Meijers (onder andere wonen, SteenGoed Benutten,  Cultuur en Erfgoed) hoopt op veel feedback over de resultaten van SteenGoed Benutten, zegt ze in het begin van de bijeenkomst. ,,We willen er meer uit halen. Ook in samenhang met elkaar. Want als je het één oplost dient zich het andere weer aan.” Organisaties en bedrijven die bijvoorbeeld samen in een leegstaand pand trekken, laten op andere plekken ook namelijk ook gebouwen achter.

Lees verder onder de foto.

Avontuur

Het programma Steengoed Benutten dat drieënhalf jaar geleden werd ingezet, is volgens de gedeputeerde ‘een heel traject’ gebleken. ,,Je gaat echt een avontuur aan. Na heel veel praten in de beginperiode is er de afgelopen tweeënhalf jaar enorm veel gebeurd. We hebben nu 150 projecten in 80 procent van de Gelderse gemeenten. Is dit het? Moeten we zo verder? Of moeten we het nog beter maken?” Gespreksleider Van den Hoogen: ,,U stelt zich kwetsbaar op.” Dat beaamt Meijers meteen: ,,Ja, dat is onze stijl tegenwoordig.”

Dan gaat de microfoon door de zaal om ervaringen en meningen op te pikken over Steengoed Benutten. Wethouder Ted Kok van de gemeente Aalten onderschept ‘m als eerste. Zijn ervaringen met omvormen van leegstaande panden: ,,Ik keek vroeger altijd naar de Soundmixshow”, zegt hij. De zaal wacht af welke kant hij op gaat: ,,In de jury zat een Engelsman die altijd zei: vooral doorrrgaan. Dat wil ik hier ook zeggen.” Een vertegenwoordiger van de gemeente Buren heeft ongeveer dezelfde boodschap: ,,Blijf ook oog houden voor kleine gemeenten.”

Tot slot heeft gedeputeerde Josan Meijers nog ‘feedback op mezelf’. ,,De start was stroef. We hebben de nieuwe manier van werken onderschat. Nu hebben we ook te maken met de omgevingsvisie. Dat vraagt weer een andere aanpak. We focussen nu op duurzaam, verbonden en economisch krachtig.”

 

 

 

 

Afbeeldingen

Reageren

Twitter

0  reacties

Velden met een * zijn verplicht.