Het Koelhuis dé industriële evenementenlocatie in Gelderland

10-10-2018
0 reacties

Mieke van Tilburg en haar partner Bert Hoogeveen hadden het plan om ooit nog eens een pand naar eigen inzicht op te gaan knappen. Het werd in 2012 een omvangrijk herbestemmingsproject in Zutphen. Het Koelhuis is nu al het bruisende middelpunt van een nieuw te ontwikkelen wijk de Noorderhaven.

Het Koelhuis is een kolos van vijf verdiepingen van een eeuw oud, het werd gebouwd in 1920 in opdracht van een zuivelcoöperatie, die er de zomer boter in opsloeg. In de winter kon daar dan een hogere prijs voor gevraagd worden. En paar jaar later werd er in Het Koelhuis ook groente en fruit gekoeld. Het pand was in bedrijf tot 2005, daarna stond het zeven jaar leeg.

In de verkoop
De gemeente Zutphen bracht het pand in 2012 op de markt. Mieke van Tilburg, organisator van bijeenkomsten en haar partner Bert Hoogeveen, interieurontwerper werden eigenaar van dit pand door dat zij het meest passende plan hadden ingediend: van een koelhuis wat producten gekoeld op slaat en om die reden de buitenwereld optimaal buiten sluit naar een toegankelijk en open pand. Een culturele hotspot en evenementenlocatie die verbonden is met de omgeving. Omdat zij het wilden ontwikkelen om daar zelf iets in te gaan doen werden zij ontwikkelaar, eigenaar én exploitant. Dit sprak de jury aan.

Pioniersfase voorbij
Drie van de 5 verdiepingen zijn ontwikkeld. Het dak is vervangen, de gevel gerenoveerd en er is een nieuwe lift in de oorspronkelijke liftschacht geplaatst. Er vinden allerlei congressen, bijeenkomsten, feesten,  concerten en fairs plaats. Er is 275 m2 verhuurd aan creatieve bedrijven. Er werken nu 20 mensen. Na de fase van bouwen en inrichten gaat Het Koelhuis zich de komende jaren richten op wat er ín het gebouw gebeurt.

Architectuur
Het Koelhuis werd ontworpen door de architecten J.G. Wattjes en A.J. Jansen. De betonconstructie van het gebouw de zogenaamde paddenstoelenconstructie moest zorgen voor betere luchtcirculatie. Aan het metselwerk is de Amsterdamse Schoolperiode af te lezen. Andere karakteristieke elementen, zijn de stoeltjesprofielen van de kozijnen, zeshoekige glazen bouwstenen (briques Falconnier), houten isolatiedeuren en authentieke weegschalen. Al die elementen bij elkaar zorgen dat Het Koelhuis de stoere, stevige uitstraling houdt.

Succesfactoren en aandachtspunten
Het ontwikkelen van een pand was voor van Tilburg en Hoogeveen een nieuw vak, waar ze veel ervaring in hebben opgedaan de afgelopen jaren. Drie belangrijke lessen willen ze delen: 

1. Verzamel de juiste mensen om je heen

Van Tilburg en Hoogeveen zorgden voor een goed team om hen heen. Van iemand die kon zorgen voor goede bouwtekeningen, waar de vergunningverleners tevreden over waren tot een adviseur die de business case helder op papier kon zetten. Soms kochten ze de kennis in, maar het kwam ook voor dat ze de kennis in de vorm van sponsoring kregen.

2. Zorg meteen voor reuring

Het leek in eerste instantie logisch om eerst de gevel aan te pakken, maar een financieel adviseur raadde aan om dat juist niet te doen. ‘Met die gevel, daar verdien je het niet mee.’ Dus maakten ze eerst de begane grond geschikt voor exploitatie. Dat gaf meteen reuring en er kwam weer geld in kas. Na drie jaar was de Triodos bank bereid om mee te financieren, waardoor ze verder konden met de aanpak van de overige verdiepingen. Het was een organische ontwikkeling, die ook nog eens in de pas bleef met de ontwikkeling van het gebied om Het Koelhuis heen. 

3. Blijf dicht bij jezelf

Veel mensen hebben een mening over wat jij het beste kan doen met dat grote project. Het is belangrijk om dicht bij jezelf te blijven. Iedere stap die je zet moet gericht zijn op het grotere doel op de lange termijn: het hele pand ontwikkelen, maar wel binnen de mogelijkheden van het huidige moment. Is er onvoldoende budget om de gevel en het dak in orde te maken, focus dan op de dingen die op dat moment al wel kunnen.

 

 

Afbeeldingen

Toegevoegde bestanden

Reageren

Twitter

Op de kaart

0  reacties

Velden met een * zijn verplicht.

 
 

Een momentje...