Op reis langs transformatielocaties in Amerika

ProfielfotoFloris Valkenburg 08-10-2018
464 keer bekeken 0 reacties

Leegstaande, verloederde panden, wat kun je ermee? Nou, bijvoorbeeld een fitness studio in een voormalige bioscoop. Een oude fabriek waar nu winkels, restaurants en entertainment zitten. Over de hele wereld vind je getransformeerde gebouwen.

Als procesregisseur werk ik met het programma SteenGoed Benutten aan een nieuwe invulling voor leegstaande gebouwen. Op vakantie kijk ik ook met interesse naar mooie voorbeelden van herbestemming.

In San Francisco zijn veel transformatieprojecten die door ondernemers zijn opgepakt. The Cannery is tegenwoordig een toeristische bestemming waar winkelend publiek, restaurantbezoekers en entertainment met elkaar vermengen in een voormalige fabrieksomgeving, met tegenwoordig veel groen. De fabriek was oorspronkelijk van de California Fruit Canners association, die in 1937 ophield te bestaan. Na een jarenlange tijdelijke invulling door verschillende bedrijven werd het complex in 1963 gekocht door een ondernemer die het wilde behouden. Een creatief team kreeg de opdracht tot herbestemming te komen, wat heeft geleid tot het succes van vandaag de dag. Een mooi voorbeeld hoe een ondernemer een enorme locatie zonder ogenschijnlijke nieuwe bestemming, toch weer een nieuwe invulling heeft gegeven en tot een groot succes heeft gemaakt!

Lopend door de straten van het populaire San Francisco, kwam ik langs een voormalige bioscoop. De buitenkant is grotendeels intact gelaten, waardoor het op het eerste gezicht niet opvalt. Maar de Alhambra bioscoop is nu een fitness studio geworden, de ‘film’ die wordt aangekondigd heet ‘Crunch Fitness’ ‘Love. Fitness. Happiness.’ Ook hier heeft herbestemming gezorgd voor een oplossing.

In Nevada zijn nog oude mijnwerkersstadjes die na de goudkoorts zijn verlaten. Langzaam stortten de kleine nederzettingen in. Op een enkele na die getransformeerd wordt tot toeristische bestemming. ‘Ervaar de goudkoorts’, als je door het straatje loopt lijken de cowboys uit een film te zijn weggelopen. Zelfs de echte sheriff anno 2018 heeft er een kantoortje, zou dit ook de plek zijn waar de sheriff in 1870 zat?

Wat leer je van een reis langs transformatieprojecten? Dat creativiteit en doorzettingsvermogen essentieel is. Door het lelijke, leegstaande gebouw heen de potentie van een plek zien, zelfs wanneer niemand anders dat ziet. Daarmee zorg je voor behoud en toekomstbestendigheid van bijzondere plekken, maar ook dat gebieden weer beter gaan functioneren.

Afbeeldingen

Reageren

Twitter

0  reacties

Velden met een * zijn verplicht.

 
 
We gebruiken CAPTCHA als controlemiddel om spam tegen te houden. Vink de checkbox aan om door te gaan. Mogelijk wordt er gevraagd om bepaalde afbeeldingen te selecteren.

Een momentje...