Solaes in de Ceres

Gijs Schuurhuis 22-10-2018
300 keer bekeken 0 reacties

In Ouddorp staat de voormalige Cichoreifabriek ‘De Ceres’. Dit rijksmonumentale pand heeft het al jaren zwaar. De staat van onderhoud is erg slecht en tot voor kort leek herontwikkeling ver weg. Met hulp van de provincie Zuid-Holland en op initiatief van Brouwerij Solaes gaat dit veranderen!

Ouddorp ligt op de kop van het eiland Goeree-Overflakkee. Het is een plek waar door het jaar heen zo’n twee miljoen toeristen komen genieten van zon, zee en strand. Het is ook de plek waar de voormalige Cichoreifabriek ‘De Ceres’ staat. Dit rijksmonumentale pand heeft het al jaren zwaar. De staat van onderhoud is erg  slecht en tot voor kort leek herontwikkeling ver weg. Met hulp van de provincie Zuid-Holland en op initiatief van Brouwerij Solaes gaat dit veranderen!

Brouwerij Solaes
In april 2017 opende de brouwerij haar deuren, van daaruit is het razendsnel gegaan. Vanuit een historisch pandje in Sommelsdijk wordt er ambachtelijk bier gebrouwen en runnen zij een klein proeflokaal.

De brouwerij steunt op drie belangrijke pijlers:

1)       Sociaal ondernemerschap
Een plek bieden voor mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt om constructief bij te dragen aan een product waar het hele eiland trots op kan zijn. Bij Solaes hebben ze een werkplek midden in de maatschappij;

2)       lokaal samenwerken en lokaal produceren
Solaes staat midden in het netwerk van lokale ondernemers met oog voor ambacht. De bieren van Solaes zijn hierin een perfecte match met lokale streekproducten;

3)       Simpel: goed bier brouwen, waar je trots op kunt zijn!

Het gaat de brouwerij voor de wind. In 2018 zijn ze uitgeroepen tot meest bijzondere bierbrouwers van Nederland. Ondertussen zijn ze uit hun jasje gegroeid. De vraag naar hun bieren is explosief toegenomen en hun huidige faciliteit kan dit niet aan. Het proeflokaal barst elk weekend uit zijn voegen en er moet meer dan eens ‘nee’ verkocht worden. Het ruimtegebrek beperkt Solaes in de samenwerkingen met lokale organisaties die zij zo graag vorm willen geven.

Een gewaagd plan
Begin 2018 benaderde de brouwers COUP met een gewaagd  plan; Solaes in de Ceres! Een droom waarvan we niet wisten of het ooit werkelijkheid zou worden, maar waarvan de contouren al vrij snel stonden. Via de erfgoedlijn Goeree-Overflakkee werd een haalbaarheidsstudie mogelijk gemaakt en zo begonnen we samen met Solaes aan dit herbestemmingsavontuur!

Het complex bestaat uit een pakhuis en een fabriek, verbonden door een loopbrug. Al snel kwamen we, samen met Vakwerk Architecten, tot de conclusie dat de panden simpelweg te groot zijn voor alleen Solaes. Daarnaast draagt een solitaire brouwerij aan de rand van Ouddorp minder bij aan de doelstellingen van Solaes. De vraag was dus, hoe kunnen we naast een functionele bierbrouwerij ook een plek organiseren die dynamiek tussen ondernemers faciliteert en bijdraagt aan het voorzieningenniveau in Ouddorp.

In een kick-off sessie met een groep lokale ondernemers en een aantal experts op het gebied van exploitatie en hospitality zijn we aan de slag gegaan. Hier is de basis van het concept gelegd en van daaruit zijn we in ontwerprondes gaan rekenen en tekenen. Het resultaat is een haalbaarheidsstudie die het concept in woord en beeld vastgelegd, ook is er een schetsontwerp voor de nieuwe indeling van het gebouw gemaakt en uiteraard is er uitgebreid stilgestaan bij de te verwachten kosten en opbrengsten. Het resultaat is een wenkend perspectief waarin de  mogelijkheden van het gebouw duidelijk zichtbaar worden.  

Een mix aan functies
In ons plan richt het fabriekspand zich op het ontvangen van mensen. Het kleinere pakhuis wordt getransformeerd naar een brouwerij die aan alle standaarden van hygiëne voldoet. We leggen een verbinding tussen deze twee gebouwen door gebruik te maken van de al bestaande loopbrug. Hierdoor loopt je straks vanuit het proeflokaal over de loopbrug naar de eerste etage van de brouwerij. De Solaes ervaring is hiermee niet alleen proeven, maar ook zien, ruiken en dus: Beleven!

Het proeflokaal is echter niet de enige publiekstrekker, er zijn in totaal drie verschillende F&B concepten die elkaar versterken. In de fabriek wordt het proeflokaal aangevuld met een restaurant, die overloopt in een meer informele foodhall. Denk aan ‘Fenix Foodfactory’ meets ‘Mama Kelly’, maar dan met nóg beter bier.

We hebben ook een bed & breakfast toegevoegd aan het plan. In het hoogseizoen is het geen probleem om deze logies in Ouddorp verhuurd te krijgen, er zijn namelijk meer dan voldoende badgasten. In het laagseizoen is dit een ander verhaal. Tegelijkertijd worden onze brouwers vaak benaderd of ze ook brouwcursussen geven en hier zagen wij een kans. Door de toevoeging van logies aan het Solaes concept ontstaat er een all-year-around programmering, waar in het buiten seizoen gasten verblijven en leren brouwen.

Solaes in de Ceres is iets waar we nu al trots op zijn, en met ons de gemeente Goeree-Overflakkee en provincie Zuid-Holland. Op het moment van schrijven worden alle zeilen bijgezet om het pand te verwerven en de herontwikkeling te starten, ook hier is COUP bij betrokken.


Gijs Schuurhuis is erfgoedontwikkelaar en partner binnen COUP, Urban Producers Meer weten over Solaes in de Ceres? Kom dan op maandag 12 november naar de netwerkbijeenkomst SteenGoed Benutten of neem contact op via gijs@coup-group.com

Afbeeldingen

Reageren

Twitter

0  reacties

Velden met een * zijn verplicht.

 
 
We gebruiken CAPTCHA als controlemiddel om spam tegen te houden. Vink de checkbox aan om door te gaan. Mogelijk wordt er gevraagd om bepaalde afbeeldingen te selecteren.

Een momentje...